RUMming

Je wilt je eerste stappen zetten in de rum wereld of je bent al een beetje bekend met rum en je wilt je kennis verbreden. Hoe doe je dat? Wij hebben een overzicht gemaakt van bloggers, sociale media kanalen en boeken die jou zeker verder kunnen helpen. Verder het advies om, zonder vooroordelen, zoveel mogelijk verschillende rum te proeven. Heel veel plezier in de mooie wereld van rum. Keep on rumming!

Reviews
Social
Podcasts
Youtube
Boeken
Magazines

Reviews & Blogs

Tegenwoordig kijken we bij elke aankoop naar de beoordeling van het product. Het is dus logisch dat dat ook wordt gedaan vóór de aankoop van een fles rum. We hebben een lijstje samengesteld met de meest bekende rum reviewers/  bloggers.

The Lone Caner

Lance Surujbally was niet alleen een van de eerste bloggers / recensenten van rum, maar heeft het al die jaren volgehouden in zijn unieke stijl. Aangezien hij regelmatig publiceert, gemiddeld 1 recensie per week, betekent dit dan ook dat zijn site een schat aan informatie bevat. En lees ook zeker zijn diepgravende artikelen over rum.

Bezoek website

Rum Diaries Blog

De in Manchester, VK, woonachtige Steven James is al jaren bezig met het schrijven reviews.
Hij won in 2018 tijdens de Golden Rum Barrel Awards de prijs voor beste blogger. Daarnaast is hij heel actief in de verschillende rum groepen op Facebook en medeoprichter UK Rum Club. Hij een vraagbaak voor alles m.b.t. rum aangezien hij een rum geek in hart en nieren is en heeft een fantastisch geheugen waardoor hij moeiteloos rum feiten kan oplepelen. Ook is hij een fan van cocktails en kun je dus ook bij hem terecht voor een lekker recept.

Bezoek website

Rum Revelations

De in Nederland geboren, maar in Canada woonachtige, Ivar de Laat is sinds 2019 aan de slag gegaan als rum reviewer/ blogger. Hij heeft daarin snel een eigen niche gecreëerd door vaak 2 (of meer) rum met elkaar te vergelijken. En zijn daiquiri challenge waarbij hij verschillende rum gebruikt om daiquiri’s te maken is erg leuk om zelf thuis te proberen.

Bezoek website

Cocktail Wonk

Matt Pietrek startte met het schrijven over verschillende distillaten maar de laatste jaren nagenoeg alleen over zijn grote liefde: rum. Zijn artikelen kenmerken zich door een ongekende research omtrent het onderwerp en zijn daarom bijna verplichte kost als je je verder in de wereld van rum wilt begeven.

Bezoek website

The Fat Rum Pirate

Houd je van recht door zee reviews, zonder franje, dan zul je de blogs van Wes Burgin zeker kunnen waarderen. Hij publiceert ook een lijst met hydrometer tests van rum wat uitkomst biedt over het feit of er stoffen zijn toegevoegd aan de rum

Bezoek website

Rum Shop Boy

De Engelse Simon Johnson schrijft reviews onder het pseudoniem Rum Shop Boy. Zijn duidelijke blogs zijn zeker de moeite waard. Ook schrijft hij over een brede selectie aan (betaalbare en goed verkrijgbare) rum wat interessant is voor elke rum liefhebber hetzij beginner of gevorderde.

Bezoek website

The Floating Rum Shack

Peter Holland is geen onbekende in de rum wereld. Naast de rol van brand ambassador voor merken als Doorly’s en Boutique-y is hij ook een graag gezien jurylid tijdens grote spirit award shows. Zijn jaarlijkse publicatie van alle grote (en kleinere) rum festivals is erg handig!

Bezoek website

The Rum Barrel

Bartender Alexandru Marius Sandu heeft naast een steeds groeiende serie rum reviews ook eigen geweldige cocktail recepten (niet alleen met rum).

Bezoek website

Sociale Media

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons leven en zijn, indien je weet waar je moet zoeken, een bron van kennis. Op Facebook zijn er meerdere groepen waar je in contact kan treden met andere rum liefhebbers, vragen kan stellen, discussiëren, samples ruilen enz. Dit zijn een paar van de bekendere groepen op Facebook.

Dutch Rum Club

De plek waar de Nederlandse rum liefhebber terecht kan voor informatie over nieuwe releases in Nederland, proeverijen en veel meer.

Bezoek pagina

Ministry of Rum

De website werd opgericht door fervent rum liefhebber, schrijver en onafhankelijke bottelaar Ed Hamilton. Hoogstwaarschijnlijk is dit de oudste rum community op Facebook.

Bezoek pagina

The Global Rum Club

Ook een groep met veel serieuze rum liefhebbers en een vraagbaak voor alles met betrekking tot rum.

Bezoek pagina

La Confrérie du Rhum

Deze groep, opgericht door de 2 rhum agricole ambassadeurs Benoit Bail en Jerry Gitany, heeft verreweg de grootste groep volgers. Regelmatig brengen zij een speciale botteling uit voor hun leden.

Bezoek pagina

Global Rum Room

Een selecte groep rum liefhebbers die elkaar elke vrijdagavond online treffen voor serieuze en minder serieuze onderwerpen. Een leuke manier om rum liefhebbers van over de hele wereld te spreken.

Bezoek pagina

Ook zijn er verschillende merk/ distilleerderij gerelateerde groepen als je op zoek bent naar specifieke informatie. Houd het in de gaten want er komen steeds meer groepen bij of creëer je eigen groep.

Foursquare Rum Appreciation Society

Bezoek pagina

Worthy Park Society

 

Bezoek pagina

Velier Rhum Lovers Fan Club

 

Bezoek pagina

Podcasts

Er zijn een aantal erg leuke, informatieve podcasts te vinden die urenlang luisterplezier garanderen.

Youtube

Ook op Youtube zijn er kanalen beschikbaar om je kennis over rum bij te spijkeren. Vaak zijn het interviews met distillateurs of brand ambassadors wat een fascinerende blik geeft in de keuken van een distilleerderij/ merk.

Authentic Caribbean Rum

Dit kanaal wordt beheerd door de West Indies Rum & Spirits Producer’s Association (WIRSPA). Hier vindt je een aantal zeer informatieve interviews met aangesloten producenten.

Bezoek kanaal

Caribbean Rum Chronicles

Roger Barnes, beter bekend als Rum Reverend, is de gastheer van dit kanaal met onderwerpen variërend van cocktails tot koken met rum.

Bezoek kanaal

The Liquid Antiquarian

Dave Broom, zie ook het kopje Boeken, duikt in de geschiedenis van distillaten (niet alleen rum) en zet uiteen hoe oude wetten, uitvindingen en beslissingen hedendaagse dranken hebben veranderd.

Bezoek kanaal

Boeken

Er zijn talloze boeken geschreven rum. Hieronder vindt je een selectie van en aantal boeken die je gelezen moet hebben.

RUM: The Manual

Rum Curious

RUM, De Complete Gids (Nederlands)

French Rum: A history 1639 – 1902

The Silent Ones

Rum & Reggae (Nederlands)

De Adem Van De Tijger (Nederlands)

Cocktails

Rum en cocktails gaan hand in hand. Het mag dan ook geen wonder zijn dat er diverse boeken over rum cocktails zijn geschreven.

Minimalist Tiki

Smuggler’s Cove

Potions Of The Caribbean

Sippin’ Safari

Cocktails Met Tess (Nederlands)

And A Bottle Of Rum

Let’s Get Tropical

Magazines

Er zijn een paar sites waar je artikelen over de ontwikkelingen in de rum wereld kunt lezen.

Rumporter

Bezoek website

Got Rum?

Bezoek website

The Rum Lab

Bezoek website